15 فروردین 1404
logo

مرکز تحقیقات قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/05/09 - 10:33
  • number of visits : 31
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

بررسی همبستگی بین زاویه انشعاب شریان کرونر و شدت بیماری عروق کرونر

آنژیوگرافی عروق کرونر (CAG) روش استاندارد طلایی برای تشخیص بیماری عروق کرونر (CAD) است. با این حال، در برخی شرایط، انجام یک آزمایش غیر تهاجمی مانند آنژیوگرافی کامپیوتری کرونر (CCTA) قبل از انجام آنژیوگرافی با توجه به احتمال پیش آزمون برای CAD، خطر عوارض CAG و توانایی CCTA برای ارزیابی خصوصیات پلاک منطقی است. علاوه بر این، CCTA به عنوان یک تست جایگزین ارزشمند برای ارزیابی بیماران مبتلا به درد حاد قفسه سینه توصیه شده است. با این حال، داده ها در مورد استفاده بالقوه از ویژگی های پلاک پرخطر در CCTA در بیماران مبتلا به درد حاد قفسه سینه نامشخص است.

 {faces}

پلاک‌های پرخطر دارای برخی ویژگی‌های مشترک هستند، از جمله بار پلاک، بازسازی مثبت شریان، هسته‌های نکروزه، فیبروآتروم، کلسیفیکاسیون‌های لکه‌ای، تضعیف واحدهای هانسفیلد کم (HU) و نفوذ ماکروفاژ. جالب توجه است که این ویژگی ها با افزایش خطر عوارض قلبی عروقی در بیماران مبتلا به بیماری های ایسکمیک قلبی پایدار گزارش شده است.

مطالعات متعددی بر روی معیارهای تشریحی CAD و مورفولوژی پلاک، مانند نمره کلسیم و زاویه دوشاخه LAD انجام شده است که یافته های مختلفی را نشان داده است. با این حال، آنها در توضیح دقیق تفاوت ضایعات ایسکمیک در CCTA در مقایسه با تست های تهاجمی ناکارآمد بوده اند. پیش‌بینی رفتار پلاک آترواسکلروتیک را می‌توان با شناسایی دقیق‌تر ویژگی‌های پلاک و در نتیجه افزایش دقت CCTA به دست آورد. از این رو پژمان منصوری و همکاران مطالعه ای با هدف بررسی ارتباط ویژگی‌های پلاک آنژیوگرافی کامپیوتری کرونری (CCTA) و زاویه انشعاب شریان کرونر نزولی قدامی چپ (LAD) و شریان کرونری سیرکومفلکس چپ (LCX) با شدت بیماری CAD انجام دادند.

همه بیماران مشکوک به CAD که بین ژانویه تا دسامبر 2021 تحت CCTA قرار گرفتند، وارد مطالعه شدند. همبستگی بین حجم پلاک تجمعی مشتق از CCTA (APV)، زاویه LAD-LCX، شاخص بازسازی (RI)، نمره کلسیم کرونری با نمره Gensini در آنژیوگرافی معمولی ارزیابی شد. 122 بیمار که تحت هر دو CCTA و آنژیوگرافی کرونر قرار گرفتند، ارزیابی شدند.

نتایج تجزیه و تحلیل این مطالعه که در مجله ی Health Science Reports در سال 2024 به چاپ رسید نشان داد که به ترتیب APV، زاویه LAD-LCX، و نمره کلسیم 31٪ (17٪ -47٪)، 58 درجه (39 درجه - 89 درجه)، و 31 (0-186)، بود. همبستگی قابل توجهی بین زاویه دوشاخه LAD-LCX (0.684-0.0001)، APV (0.281-0.002)، RI (0.0001-0.438) و نمره کلسیم (0.016-0.217) با نمره Gensini شناسایی شد. یک همبستگی خطی بین میانگین زاویه دوشاخه LAD-LCX و نمره Gensini وجود داشت. حساسیت و ویژگی برای مقدار 47.5 درجه برای زاویه LAD-LCX به ترتیب 86.7٪ و 82.1٪ بود.

این مطالعه نشان داد که یک همبستگی مستقیم بین زاویه LAD-LCX و امتیاز Gensini وجود دارد. علاوه بر ویژگی‌های پلاک، شاخص‌های مشتق از CCTA مبتنی بر آناتومیک را می‌توان برای شناسایی بیماران در معرض خطر بالاتر برای CAD استفاده کرد.

 

 

 

 

 

 

 

  • Article_DOI : 10.1002/hsr2.2182
  • نویسندگان : pejman mansouri,ebrahim nematipour,nadia rajablou,negar omidi
  • گروه خبر : واحد پژوهش ,تازه های علمی
  • کد خبر : 273108
امین محسن زاده
تهیه کننده:

امین محسن زاده

تصاویر

The receiver operating characteristics (ROC) curve for atherosclerotic plaque volume, remodeling index,...

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه