01 آذر 1403
logo

مرکز تحقیقات قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/08/27 - 09:59
  • تعداد بازدید : 4
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

مرور سیستماتیک و متاآنالیز

ایمنی واکسن‌های COVID-19 در ارتباط با حوادث قلبی‌عروقی

از زمان شیوع COVID-19، استراتژی‌های گسترده واکسیناسیون تا حد زیادی در کاهش مرگ‌ومیر و شدت عفونت‌های ناشی از این بیماری موفق بوده‌اند. با این حال، علی‌رغم وجود چندین واکسن تأیید شده تاکنون، تردید نسبت به واکسن‌ها در میان جمعیت‌های مختلف افزایش یافته است. از جمله عوارض جانبی شایع گزارش‌شده واکسن‌ها، حوادث قلبی‌عروقی بوده‌اند.

 {faces}

به همین منظور راماندی و همکاران مطالعه‌ای با هدف ارزیابی سیستماتیک مطالعاتی که نتایج ایمنی مرتبط با عوارض قلبی‌عروقی پس از واکسیناسیون COVID-19 را بررسی کرده‌اند را مورد ارزیابی قرار دادند.

سه پایگاه داده آنلاین شامل PubMed، Scopus و Embase به طور جامع جستجو شدند. مطالعات مشاهده‌ای/مداخله‌ای مرتبط و گزارش‌های موردی/سری بررسی شدند. ویژگی‌های مطالعه، مشخصات جمعیتی، نوع و دوز واکسن، و نتایج استخراج شدند. نسبت‌های خطر (RRs) و فاصله اطمینان 95% (CIs) برای مقایسه گروه‌های واکسینه‌شده و واکسینه‌نشده محاسبه شد.

از میان 2960 بررسی اولیه، 21 مطالعه مشاهده‌ای/مداخله‌ای و 110 گزارش موردی/سری انتخاب شدند. تحلیل متاآنالیز نشان داد که هیچ تفاوتی میان گروه‌های واکسینه‌شده و واکسینه‌نشده از نظر بروز اختلالات قلبی جدید وجود ندارد. از سوی دیگر، خطر ابتلا به میوپریکاردیت در بیماران واکسینه‌شده در مقایسه با جمعیت عمومی بیشتر بود و  از نظر خطر سکته قلبی، هیچ تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد. در میان 219 فرد گزارش‌شده در گزارش‌های موردی و سری موردی، 193 نفر به میوکاردیت و پریکاردیت مبتلا شدند. به‌طور قابل توجه، از این بیماران با واکسن‌های مبتنی بر mRNA واکسینه شده بودند.

نتایج این مطالعه که در مجله‌ی European Heart Journal در سال 2024 به چاپ رسید نشان داد که خطر کلی بروز عوارض قلبی جدید پس از واکسیناسیون افزایش نمی‌یابد، اما ممکن است بر اساس برخی مطالعات خطر ابتلا به میوپریکاردیت افزایش یابد. این یافته‌ها تأکید می‌کند که با توجه به عدم افزایش خطر قلبی‌عروقی مرتبط با واکسیناسیون  COVID-19، تمامی افراد تشویق می‌شوند که واکسن دریافت کنند.

 

 

 

 

 

 

  • Article_DOI : 10.1093/eurheartj/ehae666.1240
  • نویسندگان : a ramandi,a h behnoush,i khaheshi
  • گروه خبر : واحد پژوهش ,تازه های علمی
  • کد خبر : 284620
امین محسن زاده
تهیه کننده:

امین محسن زاده

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه