ارتباط بروز تشنج جدید و واکسنهای کووید-19 و پیگیری طولانیمدت: یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز
گزارشهایی از وقوع تشنج بهعنوان یک عارضه جانبی واکسن کووید-19 وجود داشته است. با این حال، شواهدی مبنی بر افزایش وقوع تشنج نسبت به جمعیت عمومی وجود ندارد. به همین منظور علی رفعتی و همکاران مطالعه ای با هدف بررسی وقوع تشنج در میان دریافتکنندگان واکسن کووید-19 در مقایسه با گروههای کنترل واکسینهنشده انجام دادند.
جستجوی سیستماتیکی در پایگاههای داده PubMed، Web of Science، Scopus، و Cochrane Library تا تاریخ 9 آوریل 2024 انجام شد. مطالعاتی که به وقوع تشنج پس از واکسیناسیون کووید-19 پرداخته بودند، در این بررسی گنجانده شدند. این مطالعه بر اساس چارچوب گزارشدهی ترجیحی برای مرورهای سیستماتیک و متاآنالیزها (PRISMA) گزارش شده و با استفاده از مدلهای اثر تصادفی و مشترک انجام شده است. خطر سوگیری در مطالعات با مقیاس نیوکاسل-اتاوا ارزیابی شد. نتیجه مورد نظر، مقایسه نسبت وقوع تشنج جدید میان 1) دریافتکنندگان واکسن کووید-19، 2) گروههای کنترل واکسینهنشده، و 3) انواع مختلف واکسنهای کووید-19 بود.
چهل مطالعه در این بررسی گنجانده شد که از این میان، هفت مطالعه وارد متاآنالیز شدند. نتایج این مطالعه که در مجله ی Epilepsia در سال 2024 به چاپ رسید از وقوع تشنج جدید (در دوره 21 یا 28 روز پس از واکسیناسیون) در 13016024 دریافتکننده واکسن و 13013262 فرد واکسینهنشده، از طریق ترکیب مطالعات کوهورت، هیچ تفاوت آماری معناداری بین دو گروه نشان نداد. ترکیب چهار مطالعه که شامل 19769004 دوز واکسن mRNA در مقایسه با 47494631 دوز واکسن ویروسی بود، هیچ تفاوت معناداری از نظر وقوع تشنج جدید بین گروهها نشان نداد.
این مرور سیستماتیک و متاآنالیز نشان میدهد که هیچ تفاوت آماری معناداری در خطر وقوع تشنج جدید بین افراد واکسینهشده و افراد واکسینهنشده وجود ندارد.
ارسال نظر