اپیدمیولوژی مصرف مواد و تریاک در بزرگسالان ساکن تهران: گزارشی جامع از مطالعه کوهورت تهران (TeCS)

شیوع و بار مصرف مواد مخدر و تریاک در سراسر جهان در دهه های گذشته افزایش یافته است. با توجه به تغییرات سریع جمعیت در تهران، فرزاد مسعود کبیر و همکاران مطالعه ای را به منظور بررسی شیوع مصرف تریاک و سایر مواد مخدر در بین ساکنین بزرگسال تهران انجام دادند.

در این مطالعه که از مارس 2016 تا مارس 2019 انجام شد، از داده‌های 8296 شرکت‌کننده در مطالعه کوهورت تهران (TeCS) استفاده شد. شیوع مصرف مواد مخدر بر حسب سن و توزیع جغرافیایی مصرف مواد مخدر در تهران بررسی شد.

داده‌های 8259 شرکت‌کننده واجد شرایط را با داده‌های کامل مصرف مواد مخدر تجزیه و تحلیل شد و میانگین سنی شرکت‌کنندگان 53/7 سال و شیوع مصرف مواد مخدر 6/5٪ بود. مصرف مواد مخدر در مردان بیشتر از زنان (شیوع: 10.5٪  در مقابل 0.5٪) و همچنین تریاک 95.8٪ از مواد مصرفی را در بین مصرف کنندگان به خود اختصاص داده بود.

نتایج این مطالعه که در مجله ی BMC Psychiatry در سال 2024 به چاپ رسید نشان داد که شیوع مصرف مواد در تهران 6/5٪ و تریاک پرمصرف‌ترین ماده است. علاوه بر این، جنسیت مرد، سطح تحصیلات پایین، مصرف الکل و دخانیات از عوامل خطر اصلی مصرف مواد مخدر در تهران هستند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و سیاست گذاران می توانند از نتایج این مطالعه برای اجرای استراتژی های پیشگیرانه برای به حداقل رساندن مصرف مواد مخدر در تهران استفاده کنند.

Doi: 10.1186/s12888-024-05561-1