14 بهمن 1403
logo

مرکز تحقیقات قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/10/20 - 12:56
  • تعداد بازدید : 10
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

دنورواسیون کلیوی؛ جایگزینی امیدبخش برای داروها در کاهش بار جسمی و روانی فشارخون

فشارخون یکی از نگران‌کننده‌ترین بیماری‌های عصر حاضر است که به‌عنوان یکی از عوامل خطر اصلی بیماری‌های قلبی‌عروقی شناخته می‌شود و در سال ۲۰۱۹ تقریباً یک‌پنجم مرگ‌ومیرها را به خود اختصاص داده است.

Renal Denervation {faces}

جدیدترین دستورالعمل‌ها، از جمله دستورالعمل فشارخونESH  در سال ۲۰۲۳ و ACC/AHA در سال ۲۰۱۷، فشارخون را با آستانه‌های متفاوتی برای فشارخون سیستولیک (SBP) و دیاستولیک (DBP) تعریف می‌کنند. دستورالعمل ACC/AHA فشارخون را به‌عنوان مقادیر بالاتر از 80/130 میلی‌متر جیوه تعریف می‌کند، در حالی که ESH آستانه آن را بالاتر از 90/140 میلی‌متر جیوه در نظر می‌گیرد.

طبق تعریف انجمن دیابت آمریکا (ADA)، فشارخون در بیماران دیابتی به‌عنوان مقادیر برابر یا بیشتر از 90/140 میلی‌متر جیوه تعریف شده است؛ با این حال، برای افرادی که دارای عوامل خطر قلبی‌عروقی هستند، حفظ فشارخون زیر 80/130 میلی‌متر جیوه توصیه می‌شود.

انواع مختلف فشارخون دارای معیارهای تشخیصی خاص خود هستند و نیاز به رویکردهای مدیریتی متناسب با ویژگی‌های خاصشان دارند. با وجود پیشرفت‌های دارودرمانی در زمینه فشارخون، درصد قابل‌توجهی از بیماران همچنان دچار فشارخون کنترل‌نشده (UCH) یا فشارخون مقاوم به درمان (TRH) هستند. فعالیت بیش‌ازحد اعصاب سمپاتیک، به‌ویژه در بیماران مبتلا به چاقی، به‌عنوان یکی از عوامل اصلی در این شرایط شناسایی شده است. علل اصلی فشارخون کنترل‌نشده و مقاوم شامل عدم پایبندی به مصرف داروهای تجویزشده و انتخاب ناکافی یا نامناسب درمان‌های ضدفشارخون است.

به همبن منظور پدرام رمضانی و همکاران مطالعه‌ای مروری در مورد دنورواسیون کلیوی انجام دادند که این مطالعه دیدگاهی جامع در مورد این روش درمانی پیشرفته ارائه می‌دهد و بر تأثیر آن بر رفاه فردی و اجتماعی، سلامت جسمی و روانی تأکید دارد.

نتایج بررسی کارآزمایی‌های تصادفی کنترل‌شده (RCTs)، مرورهای سیستماتیک، متاآنالیزها و مطالعات مشاهده‌ای که در سال 2024 در مجله‌ی Jundishapur Journal of Health Sciences به چاپ رسید نشان داده است که دنروواسیون کلیوی یک درمان مؤثر برای کاهش فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در اندازه‌گیری‌های مطبی و ۲۴ ساعته است. علاوه بر این، این درمان می‌تواند نرخ بروز تمام رویدادهای مرتبط با بیماری‌های قلبی‌عروقی، مانند مرگ‌ومیر با همه علل (ACM)، مرگ‌ومیر قلبی‌عروقی (CVM) و حوادث عروق مغزی (CVA) را کاهش دهد.

اگرچه تعداد کمتری از مطالعات به این موضوع پرداخته‌اند، ارزیابی‌های روان‌شناختی و روان‌پزشکی بیماران نشان می‌دهد که این درمان می‌تواند بار افسردگی و اضطراب را در سطح فردی و اجتماعی کاهش دهد. بنابراین، این روش درمانی می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی مدیریت فشارخون و عوارض ناشی از این بیماری شایع، مانند بیماری‌های قلبی‌عروقی و حوادث عروق مغزی را بهبود بخشد. همچنین پتانسیل بهبود اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و کیفیت زندگی را دارد و هزینه متوسط درمان فشارخون و عوارض آن نیز می‌تواند با تأیید و استفاده گسترده از RDN در مقیاس اجتماعی کاهش یابد.

 

 

 

 

 

  • Article_DOI : 10.5812/jjhs-157051
  • نویسندگان : and etal,pedram ramezani ,majid amiri
  • گروه خبر : واحد پژوهش ,تازه های علمی
  • کد خبر : 288713
امین محسن زاده
تهیه کننده:

امین محسن زاده

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه